Както Media News писа,кауза за възстановяване на храма се подели местни хора, а последната благотворителна инициатива бе концертът на столичния фолклорен ансамбъл „Шевица”. Традиционният благотворителен концерт “Светлина искрица заедно с Шевица” се проведе на 7 декември, в Независим Театър “Theatro” – София. Петото издание на добротворческата кауза бе посветено на укрепването и реставрацията и на църквата към Долнобешовишкия манастир „Св. Архангел Михаил”, за опазване възстановяване на това уникално духовно и културно богатство в село Долна Бешовица. В благотворителния концерт са взели участие над десет фолклорни формации и един фолклорен ансамбъл от Гърция.

Далеч от пътя, манастирът „Свети Архангел Михаил”, издигнат според сведенията през 12 век, остава скрит за човешкия поглед. До него се стига само със специален транспорт или пеша. Първоначално метохът е бил мъжки, после женски. Днес от частта, в която са живели монасите, днес не е останало почти нищо.

Хората от Долна Бешовица си спомнят, че е имало една леля Парашкева, която го е обитавала, гледала е животни, обработвала е земята, но след нейната кончина манастирът е изоставен.

Днес само малката църквица напомня, че някога тук е кипял духовен живот. Твърди се, че в нея е работил Захари Зограф. Но не само времето заличава уникалните стенописи. Тук се намира и едно от най-старите изображения в Европа на равноапостолните Кирил и Методий. Ликът на един от братята обаче е издълбан от човешка ръка, а наоколо непрекъснато копаят иманяри.

Здравко, един от доброволците разказа, копривата и къпините са били до кръста, цели дървета, църквата не се е виждала. Няколко доброволци като него са прередили покрива през лятото, защото плочите са се свлекли.

Той е един от доброволците, които от три години се грижат за опазване на светинята. Те идват и почистват мястото , но повече от това не могат да направят, защото за важните ремонти е нужно разрешението на държавата и на Врачанската митрополия.

Той допълни, че в един момент доброволческата им работа свършва, защото почти всичко е паднало, и не могат да направят нищо повече. Още повече, че църквата е паметник на културата и нямат право да правим нищо. Инициативният комитет и доброволците са си поставили задача поне да го възстановят малко, за да го оставят за следващите поколения, да знаят, че тук е имало хора, които ги е крепила вярата. Ако и тя си отиде, какво ще остане…

От Инициативния комитет съобщиха, че след концерта, художественият ръководител на Ансамбъл „Шевица”- Петър Ангелов, е заявил, че всички ще вземат участие с доброволен труд, когато започнат възстановителните работи в манастира.

Надеждите на доброволците и на жителите на Долна Бешовица са държавата също помогне, за да може това уникално наследство да бъде опазено, а защо не и да се превърне в световна туристическа дестинация.