Обвинените в убийството на студента
Обвинените в убийството на студента

Припомняме, че Стоян Балтов загина след сбиване в Студентски град пред бившата дискотека „Амнезия” на 5-ти декември 2008 г. Първоначално прокуратурата обвини за убийството двама души - Александър Данаилов и Вили Георгиев. Делото беше върнато и започна отначало с още един подсъдим - Светлозар Стоилов.

Според доказателствения материал по делото, във фаталната нощ на инцидента, на 5 декември 2008 г. Балтов и негови приятели излезли от новооткритата тогава дискотека и на метри от заведението ги пресрещнали 7-8 младежи. След спречкване и няколко обидни думи започнал бой, в който на Балтов са били нанесени смъртоносни ритници в главата. От заключенията на експертите тогава стана ясно, че ударите върху студента са нанесени с грайфери на няколко обувки и са довели до тежка черепно-мозъчна закрита травма, вследствие на която смъртта е настъпила за минути.

Още миналата година главният прокурор Сотир Цацаров изпрати молба за екстрадиция до министъра на правосъдието на ЮАР, на основание на която българският гражданин Вили Георгиев е задържан вчера. Предстои разглеждане на делото на 20 август 2018 г. от съда в град Порт Елизабет. След приключване на производството, министърът на правосъдието на ЮАР следва да издаде заповед за екстрадиция и връщането на Георгиев в България, където ще трябва да изтърпи наложеното наказание от 18 години "лишаване от свобода".

През декември 2014 година, когато Вили Георгиев избяга, от властите се укри и Светлозар Стоилов. В затвора влезе само тритият от обвинените в убийството, Александър Данаилов. Стоилов все още се издирва.