Логично е от пресцентъра на полицията да са пестеливи по отношение на фактите и да не съобщават подробности преди приключване на досъдебното производство по случая. То обаче, вече е приключило и е стигнало до Районната прокуратура във Враца. В резултат на разследването и събраните доказателства 18-годишният Г. В. И. от село Баница е привлечен в качеството на обвиняем. Успяхме да разберем, че обвинението е по чл.170, ал. 2 от НК който гласи: „Който влезе в чуждо жилище, като употреби за това сила, заплашване, хитрост, ловкост, злоупотреба с власт или специални технически средства, се наказва с лишаване от свобода до три години или с пробация до шест месеца”. Явно това е във връзка с потрошената решетка.

Обвинението, обаче е във връзка и с още един член от закона – чл. 150 ал.1 според който – „Който извърши действие с цел да възбуди или удовлетвори полово желание без съвкупление по отношение на лице, навършило 14-годишна възраст, чрез употреба на сила или заплашване, чрез използуване на безпомощното му състояние или чрез привеждането му в такова състояние или чрез използване на положение на зависимост или надзор, се наказва с лишаване от свобода от две до осем години.” Предвид факта, че прокурорите прецизно съобразяват обвиненията с Наказателния кодекс излиза, че 18-годишният на всичко отгоре е и перверзник. Вероятно е блудствал с възрастната жена.

От сигурен източник разбрахме, че след изтичане на срока от 72 часа, в които е бил задържан, от държавното обвинение са поискали за него най-строгата мярка за неотклонение - „задържане под стража”. Районният съд във Враца е уважил искането на прокуратурата и престъпникът вече е в ареста на врачанския затвор до наказателния процес. Каквато и присъда да получи извергът, болката на бабата от гаврата с нея и незаслуженият срам ще останат в душата й. Дори престъпникът да бъде затворен зад решетките, раните на възрастната жена ще кървят, докато не се затворят очите й, защото за тази гавра лек няма.