Църквата е определила съботата за ден на покойните, затова Задушница винаги се пада в шестия ден от седмицата. Близките на починалите посещават гроба им, преливат го с вино, прекадяват го с тамян и след това раздават на присъстващите жито и храна за “Бог да прости мъртвите души“.

Голяма Задушница

Голямата задушница през 2020 година се пада на 22 февруари, събота, ден преди Месни заговезни. Месни заговезни е важен празник с подвижна дата, който се празнува винаги в неделя, осем седмици преди Великден. На този ден за последен път преди началото на Великия пост е позволено да се яде месо.

Черешова Задушница

Черешовата задушница през 2020 година се пада на 6 юни, събота. Тя е втората в годината и се пада преди Петровите пости. Тази е наречена е черешова, защото по това време на годината зреят черешите. Това е ден в памет на всички починали православни християни и наричан още Спасовска задушница. Свързан е с поверието за прибирането на душите на всички покойници, които са били на свобода след Велики четвъртък.

Архангелова задушница

Архангеловата задушница през 2020 година се пада на 7 ноември, събота. Това е последната за годината Задушница и тя се отбелязва в първата събота преди Архангеловден. Във всеки православен храм на Архангелова задушница се прави обща панихида за починалите, молим се за душата на мъртвите и палим свещ.

Източник: actualno.com