© Община Видин

Заместник-министърът запозна представителите на медиите с изпълнението на строителните дейности във всички участъци на пътя Видин – Ботевград. Той изрази задоволство, че в участъците, където има издадени разрешителни за строеж, се работи на пълни обороти. Зам.-министър Шишков обаче отбеляза, че има два проблемни участъка, които ще забавят цялостното изграждане на трасето. Първият е между Ружинци и Монтана, където в момента Подробният устройствен план се обжалва в съда, като следващото заседание е през ноември. Той изрази надежда, че съдът ще се произнесе в полза на държавата, което ще даде възможност да се премине към отчуждаване на частните имоти и издаване на разрешение за строеж.

Най-проблемният участък е между Монтана и Враца, където е имало определено трасе, но то не е било одобрено и сега цялата процедура трябва да започне от начало, с обявяване на обществена поръчка за възлагане на ново проектиране. „Ще се опитаме да форсираме нещата, за да можем да осмислим цялостното трасе, да осмислим този транспортен коридор, който е изключително важен за България. Ще направим всичко възможно във времето, с което разполагаме, да напреднем с процедурите“, заяви зам.-министър Шишков.

По време на посещението си във Видин той също така се запозна с изпълнението на дейностите по проект „Реставрация и адаптация на Синагога - Видин в туристически обект „Културен център „Жул Паскин“.