При проверката са установени изключително лоши битови условия в общежитието от открит тип - падаща мазилка от стените и таваните в помещенията за спане, висящи и необезопасени контакти и кабели, процепи в покрива, от които при лошо време капе вода и са причина за къси съединения в ел. инсталацията, обща тоалетна и баня, които са почти невъзможни за ползване и др.

Затворниците се оплакаха, че след заключването им през нощта нямат възможност да ходят до тоалетна и им се налага да уринират в кофи, по една в стая.

"Всичко това изисква незабавно изпълнение на препоръката на омбудсмана, дадена още през 2012 г., за закриване на общежитието или преместването му", каза Диана Ковачева.

Началникът на Врачанския затвор Ангел Кабатлийски обясни пред заместник-омбудсмана, че имат одобрен проект за ново общежитие от открит тип, но за него са необходими около 5 млн. лв.

Инспектиран бе и основния корпус на затвора във Враца, където беше установена пренаселеност с около 50 души, както и липса на достатъчно дневна светлина, не само за лишените от свобода, но и за служителите на затвора.

Друга констатация от проверката е, че в списъка за разрешени вещи, издаден от служебния министър на правосъдието Мария Павлова, не фигурират фонокартите за ползване на телефон. Същевременно обаче, лишените от свобода имат право на телефонни разговори, но притежанието на карта на практика е нарушение на определения ред.

Заместник-омбудсманът Диана Ковачева и Димитър Бонгалов направиха внезапна проверка и на ареста в Монтана, където отново установиха нехуманно отношение към лишените от свобода. Сред 8-те задържани бе арестант, който вече повече от 8 месеца чака да бъде разгледано делото му.

Проблеми, свързани с достъпа до дневна светлина, тясно и късо „каре“ за разходка на открито, тоалетна, разположена между две легла без прегради, както и липса на изискуемите 4 кв. м лично пространство са сред констатациите на институцията на омбудсмана.

Диана Ковачева
Диана Ковачева

Екипът на обществения защитник провери и поправителния дом за непълнолетни в Бойчиновци, където установи, че за 34 млади хора - 22 деца и 12 пълнолетни младежи, се грижат 52-ма души - 37 надзиратели, по един социален работник, инспектор пробации и психолог и 12 инспектори педагози, които през деня обучават децата в училището, а следобед изпълняват функцията на социални работници.

"В повечето случаи младежите са необразовани, не могат да четат и пишат, затова ги водим "слушатели" в час", обясни един от преподавателите.

В детския затвор е правен козметичен ремонт на спалните помещения, но в банята липсват душове. Началникът на поправителното заведение твърди, че "децата сами си свалят и слагат душовете", а топлата вода е два пъти в седмицата - понеделник и четвъртък. В деня на проверката на институцията на омбудсмана - 11 май (четвъртък) обаче, топла вода нямаше.

Екипът на обществения защитник установи още, че лошите транспортни връзки не улесняват свиждането на децата с техните родителите, 90% от които са от социално слаби семейства от турски или ромски произход. По тази причина през цялата минала година е имало едва 5 посещения на роднини.