Капацитетът на детското отделение на мездренската болница е 10 легла, които са запълнени от деца с различни усложнения от вирусни инфекции. През първите дни на новата година се е наложило и разкриването на допълнителни легла. Това каза за Media+ д-р Веселка Павлова, началник на Детското отделение в Мездра.

Тя посочи, че през последните седмици се налага препращането на деца от отделението в Мездра към други по-близките градове, където да бъдат приети за лечение.

Ситуацията коментира и д-р Бисер Тодоров от педиатричното отделение във врачанската МБАЛ "Христо Ботев“. Той уточни, че натовареността в лечебното заведение се дължи както на факта, че повечето от пациентите от областта се насочват към Враца, така и на електронната системата, която не позволява да се види къде има свободни легла в детските отделния в други общински болници.

„Национална здравноинформационна система е създадена, за да може лекарите, които консултират хора за спешна хоспитализация да ги насочват към места, където има свободни легла. Оказва се, че видими за системата са само областните болници, но не и общинските, каза д-р Тодоров.“

По думите на д-р Тодоров, той, и много други негови колеги работят пълноценно и понякога въпреки системата, за да могат да окажат медицинска помощ на всяко едно дете.