В присъствието на лекари, деца и родители държавният глава обяви старта на 19-то издание на благотворителната инициатива „Българската Коледа”, която се провежда под негов патронаж.

Кампанията, която ще продължи през цялата следваща година, е под наслов „Дари надежда на дете в беда“. Основната цел на „Българската Коледа“ 2021/2022 е да подпомогне подобряването на диагностично–лечебния процес с осигуряването на медицинска апаратура за детски клиники и отделения в цялата страна.

Миналото издание на „Българската Коледа“, посветено на децата с тежки хронични заболявания, събра общо 1 850 000 лв. С тях бяха подпомогнати 500 деца за диагностика, лечение и рехабилитация. В процес на доставка е медицинска апаратура за 27 лечебни заведения в страната.

„Особено сме доволни, че успяхме да осигурим съвременен високотехнологичен апарат – “RED Digital Cаmera”, специално за детското отделение на Клиниката по очни болести към УМБАЛ „Александровска“, подчерта президентът Радев. Той изрази надежда, че благодарение на усилията на лекарите и на високотехнологичната апаратура все по-малко деца ще бъдат изложени на риск от ретинопатология, усложнения на по-късен етап от развитието и възможна загуба на зрение.

В рамките на срещата с президента представителите на ръководството на лечебното заведение споделиха големия интерес на млади лекари към специализация в болницата. Сред акцентите в разговора бе и необходимостта от подобряването на материалната база на болницата и на отделните клиники в нея.