Общо 15 са магистратите, които се състезават за шестте места за членове на деветия състав на ВСС от професионалната квота на съдиите. Право на участие в избора имат 2 197 съдии, от които 1916 са заявили електронно дистанционно гласуване през интернет. За да е легитимен вотът днес, прагът е 33 процента. Избрани са тези, които имат най-много гласове, а не както на първия тур - поне 50 на сто от гласовете.

При преброяването в събота вечерта и шестимата с най-висока подкрепа бяха председателят на районния съд във Велико Търново Младен Димитров, заместник-председателят на окръжния съд във Варна Мария Терзийска, заместник-председателят на районния съд в София Даниела Александрова, председателят на административния съд в Пловдив Явор Колев, заместник-председателят на окръжния съд в Хасково Миглена Тянкова и председателят на окръжния съд в Ямбол Васил Петков.

В началото на изборния ден председателят на изборната комисия съдия Мина Топузова призова всичкии съдии да намерят време и да гласуват, за да бъде избран достоен състав на ВСС.