Националният фолклорен събор „Леденика” бе официално открит от зам.-кмета на Враца Петя Долапчиева. „Всички днес сме тук, за да покажем, че нашият край е уникален, че нашият край има традиции и обичаи, че ги съхраняваме, почитаме и предаваме на нашите деца. Вие, скъпи самодейци и родолюбци, сте пазителите на българската съкровищница, а всички ние сме посланици на уникалната ни култура”.

Долапчиева добави, че през следващите дни сърцето на България ще бъде тук, на Първия национален фолклорен събор „Леденика“. В словото си зам.-кметът благодари на съорганизаторите на инициативата от Сдружение „Лудогорие 2012”, както и на всички фирми, оказали съдействие за осъществяването на празника.

„Нека да превърнем първия Национален фолклорен събор "Леденика” в една хубава традиция, която да ни обединява в съхраняването на нашите ценности, заяви Долапчиева и пожела незабравими емоции на всички участници и гости на събора.

В трите дни на събора „Леденика” ще бъдат съчетани очарованието на фолклорните спектакли с нестинарски танци и легендата за Вълкашин войвода. Кулминацията на празника ще бъде на 26 юни, когато чрез ритуала "Северняшка сватба" отец Иван от Нови хан ще благослови младоженците, които ще сключат официален брак и ще посрещнат тук своите гости.