Датата 14 септември е обявена за професионален празник на служителите в Главна дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” с Решение № 385 от 1995г. на Министерския съвет на Р България, с което е възстановена традицията по решение на "Първия пожарникарски събор", проведен на тази дата през 1905г. По утвърдена традиция с честването на празника се провежда „Седмица на пожарната безопасност ”, като тази година тя ще се проведе от 9 до 13 септември.

Служителите на Регионалната дирекция Монтана ще отбележат професионалния си празник в петък, от 10:00 ч. с демонстрации пред сградата на Драматичния театър „Драгомир Асенов” в град Монтана. Те ще представят действия по гасене на пожар с новодоставена техника – Мицубиши L 200, евакуация на хора, в това число и с автомеханична стълба „Ивеко”, както и спасяване на пострадали при пътнотранспортно произшествие, извършване на разузнаване на мястото на инцидента с безпилотни самолети.

Демонстрациите ще са съпроводени с тържествено награждаване на отличилите се през годината служители и поднасяне на венец пред паметника на незнайния войн в град Монтана на пл. „Жеравица”.

Районните служби в град Лом и Берковица и противопожарния участък в град Вълчедръм ще проведат демонстрации на площадите на 14септември от 10:00 ч.. Планирани са срещи с учители за сформиране на младежки противопожарни отряди „Млад огнеборец” и отбори за участие в състезанието „Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации”.

Във Видин денят започна с поднасяне на венци и цветя пред паметната плоча на загиналия при изпълнение на служебния си дълг мл. лейт. Огнян Борисов Иванов, пред сградата на РСПБЗН – Видин, последвано от тържествено награждаване на служители от РДПБЗН – Видин.