За MediaNews Рафаил Георгиев-Рафо сподели, че е щастлив да бъде сред голямата експозиция на Мездра с каменни скулптури. Той разказа, че чрез своето произведение, озаглавено „ВътреВънВътре”, иска да покаже, че съвременната скулптура трябва да развива въображението на хората, а не да дава готови отговори. Неговата работа е композиция от меки и твърди обеми, които влизат един в друг и излизат, като игра на думи.

Представителят на града на розите – Казанлък, Кирил Георгиев разказа, че за първи път участва в бианалето в Мездра. Възпитаникът на Великотърновския университет сподели, че намира вдъхновение в самия камък, в колегите и в работата. Преди няколко години Георгиев спечели Голямата награда на Международния симпозиум по скулптура за студенти Daekyo Eye International Sculpture Symposium for College Students в Сеул със своята скулптура „Черга”.

Ямболският скулптор Иван Стоянов каза, че се вдъхновява от всичко, а изработката на една скулптура отнема около месец.

Форумът дава възможност на творците сами да изберат темата на своето произведение. Предвид свободата на избора, Милен Василев е избрал да пресътвори от камъка „Живият храм”. А творбата на Теодор Дъскотлиев е тематично свързана с Мездра и я е посветил на „Изгрева над река Искър”. Иван Стоянов ще пресъздаде идеята за извечната „Връзка с природата”, а със своя „Ритъм” Кирил Георгиев ще представи забързания пулс на нашето време.

Седмият симпозиум по скулптура „Мездра 2020” продължава от 7 юли до 7 август. Изработените творби остават собственост на град Мездра и ще бъдат експонирани в пешеходната алея на ул."Александър Стамболийски".