"Престъпление и наказание" - това не е пиеса, а роман на Достоевски. По време на пандемията имах време да му направя драматизация. Това е един любим мой роман. Засяга теми, които ме занимават - за справедливостта, за съвестта, и така, най-важното за стойността на човешкия живот. Когато бях в НАТФИЗ доктор хонорис кауза стана Никита Михалков и той тогава обърна внимание за модерната култура, изобщо мейнстрийма в момента, във филми и в тези по-леките книги, как убийството едва ли не, човешкият живот загубва стойност. В един американски филм може съвсем спокойно да има 2000 убийства и това нищо да не означава, изобщо като човека, все едно, нищо не означава. Това е една история само с една загуба на живот и как това се отразява върху човека, който го извършва. Това е едно пътешествие от как да кажа, от загубването към намирането... Смятам, че историята е изключително интересна и адекватна за времето, в което живеем и си заслужава отново да си припомним това".

Дамян Тенев е доволен от работата си с артистите. "Материята е сложна и това не може да стане по лесния път - заслужава усилие, необходимо е усилие и смятам, че те добре се справиха с поставените им задачи. Това не стана лесно, но с желание и постоянство всичко е възможно да се постигне", сподели режисьорът Дамян Тенев.

Сценографията, която е поверена на Радостина Тенева е функционална, предвид това, че в романа местата, на които се развива действието са много, каза Дамян Тенев:

"Сценографията - това, което се опитахме да направим е един кът, който се явява домът на Разколников, неговата стаичка и още едно пространство, в което се развиват всички останали сцени. Това е роман и пространствата са ужасно много и не е възможно това да бъде осъществено със създаването на всички. Смятам, че е функционален и носи усещането за самота, изобщо изолация, абсолютно съм доволен от сценографията... Нашият прочит е модерен, ние не се опитваме да правим епоха. Опитът ни е в това как би изглеждала тази история в днешно време, а не тогава, когато е разказана... През нашите очи да я видим, в нашето съвремие... Времената се менят, но като че хората и проблемите им си остават едни и същи. Съвестта е нещо, с което всяко едно време - или справедливостта, или стойността на живота - се е занимавало. Та по тази причина и това е класически роман, той остава вечно жив по повод темите, с които се занимава - те са човешки и не е възможно да остареят. Това всички, големи автори, които познаваме, това ги превръща в големи - те успяват да отбележат нещо в човека и в живеенето му, което продължава във времето, а не остава в точката в която е написан романа, или пиесата, или произведението".

Премиерата на спектакъла "Престъпление и наказание" бе снощи на камерната сцена на Врачанския театър. В спектакъла участват Деян Жеков, Огнян Симеонов, Теодор Софрониев, Емона Илиева, Румяна Мерджанска, Сабина Коен, Борислав Сарафанов, Петър Горанов, Ивайло Вълчев.

Фестивалът ще продължи до 21 май 2022 г., като ще бъдат представени общо 11 постановки.