Обекти на инспекциите са произходът и правилното съхранение на суровини и храни, сроковете на съхранение и дали се спазват изискванията за предоставяне на информация за храните на потребителите и правилното им етикетиране.

Проверява се също прилагането на Наредба №2 за специфичните изисквания към безопасността и качеството на храните, предлагани в детските заведения, училищата и обектите за търговия на дребно на техните територии.

По време на инспекциите се следи и за спазването на противоепидемичните мерки от персонала, зает с приготвянето и предлагането на храни в обектите за хранене на територията на училищата, съгласно Указанията към бизнес операторите, стопанисващи обекти за обществено хранене и обекти за търговия с храни по прилагане на противоепидемичните мерки във връзка с COVID-19.

При установяване на несъответствие ще бъдат предприети действия, съгласно действащото законодателство. При необходимост и по преценка на проверяващите инспектори ще бъдат вземани проби от храните за лабораторно изпитване.

Интензивните проверки продължават до 30.09.2021 година, включително. След тази дата обектите подлежат на официален контрол, който БАБХ извършва непрекъснато.