Броят на областите и разделението на общини в България трябва да бъде променено с оглед на средноевропейските показатели и регламент според брой население, вид на предоставяните услуги и др., информира Блиц. Освен това преразглеждането на административното деление на страната ще се наложи за следващия програмен период след 2020 г., за да може страната ни да отговори на изискванията. Това стана ясно от думите на регионалния министър Лиляна Павлова по време на форума „Региони в растеж”, който се провежда в Бургас.

Преразглеждане на броя на областите ще е необходимо за подготовката на следващия програмен период от гледна точка на „Европа на регионите“, Брекзит и новия подход за еврофондовете, подчерта министърът.

След 2020 г. България вече ще има един нов регион от гледна точка на европейските критерии за финансиране – това ще е София, стана ясно от думите на Павлова, която обясни и че съществуващите в момента 6 района за планиране на инвестициите също ще бъдат преразгледани.

По отношение на централизацията и децентрализацията Павлова обясни, че Оперативна програма „Региони в растеж“ е стъпка в посока към децентрализация и предоставяне на правомощия на общините.

Чрез нея за първи път се делегира правото и отговорността на общините да бъдат междинни звена и да определят проектите, които да бъдат финансирани.
Управляващият орган одобрява инвестиционната програма на съответната община, а тя планира конкретната инвестиция, избира проектите, прави избор на екип, който да изпълнява функцията на междинно звено и да прави оценка на проектите и съответно отговаря и за реализацията им.

Правим първата стъпка с 39-те големи градове, които имат капацитет да бъдат такива междинни звена.


Източник: Блиц