Проблемните участъци от водопровода, който захранва селото от помпената станция в местността "Калиновец" в землището на Моравица, са два, всеки с дължина около 100-на метра. Единият е под пътя Мездра - Враца, а другият - над шосето, в района на автобусната спирка за Руска Бела.

"Тръбите са замръзнали, защото се намират близо до повърхността на земята, под водостоците, няма откъде другаде да минат", поясни инж. Емил Георгиев, началник на "Производствена база" във "ВиК” - Враца. В момента ги подменяме с полиетиленови с диаметър 110 мм. От вчера сутринта работим по отстраняването на аварията, снощи бяхме до десет часа вечерта, надяваме се тази вечер да приключим и да пуснем водата”.

"Проблемът с водопровода за Руска Бела е от години, поясни бившият кмет на селото Никола Иванов (1991-1995). Аз лично от 1992 г. се занимавам с него. Писал съм неведнъж и два пъти и до Община Мездра, и до "ВиК"-а - резултат, сами виждате, няма".

Ако отговорните институции отново не им обърнат внимание, жителите на Руска Бела са решени да излязат на граждански протест заради перманентния сух режим посред лютата зима.