Мъжът е на 64 години и от няколко седмици се е лекувал у дома като бил консултиран от личния си лекар. Преди два дни заедно със съпругата си и брат си тръгват за Монтана, за да бъде прегледан от пулмолог, защото в Лом такъв лекар няма.

Преди това обаче, пасторът със симптоми на COVID-19, се е разходил без проблеми до Монтана, напазарувал си в два хипермаркета в областния град, отишъл да си плати осигуровките.

Едва след това отишъл при пулмолог в медицински център в Монтана. Веднага му издали направление за болнично лечение. Отишъл в отделението по пулмология на монтанската болница. Оттам го препратили към инфекциозното. Там е потвърдена положителната проба и той се оказа първият пациент с коронавирус в инфекциозното отделение на болницата в Монтана. По време на прегледите не е казал, че е бил в чужбина.

Началник отделение по инфекциозни болести МБАЛ „Д-р Стамен Илиев“ – Монтана, Илияна Събчева, е казала, че пациентът е приет с обща отпадналост, повишена температура, болки по мускулите, кашлица, затруднено дишане.

„Той влезе през специален отделен вход, който сме приспособили и директно срещу бокс, в който беше изолиран. Нямал е контакт с други болни, ние бяхме подготвени с маски и облекла, както е по изисквания“, допълва още доктор Събчева.


Източник: montana24.net