Много диетолози твърдят, че фурмите не трябва да се включват в диетата поради високото им съдържание на калории - 280 килокалории на 100 грама. Хранителната стойност на продукта се дължи на богатото съдържание на витамини и минерали. Освен това сушените фурми на практика не съдържат мастни фибри, но имат 23 аминокиселини, необходими за правилното функциониране на тялото. Никой друг продукт няма такова количество от посоченото вещество в състава.

За какво друго са полезни фурмите?

Нормализират работата на червата
Поради високото съдържание на фибри, фурмите стимулират перисталтиката и премахват токсините от тялото. Периодичната употреба на фурми помага за предотвратяване на възпаление в стомашно-чревния тракт и потиска патогенната микрофлора. Това е добра профилактика на хемороиди и злокачествени тумори.

Укрепват костите
Микроелементите, включени във фурмите, укрепват костната тъкан, а също така помагат на възрастните хора да се борят с развитието на остеопороза. Плодовете също са богати на мед, селен и магнезий, които участват в образуването на костите. А цинкът и флуорът, присъстващи във фурмите, ще бъдат полезни за зъбите.

Запазват младостта
Фурмите са известни и със своите антиоксидантни свойства, които могат да забавят процеса на стареене. Те съдържат доста висок процент витамини от група В, което помага на кожата да поддържа гладкост и еластичност.

Предотвратяват мозъчни заболявания
Споменатите по-горе витамини от група В имат положителен ефект върху дейността на централната нервна система. Чрез понижаване на нивата на хомоцистеин могат да бъдат предотвратени опасни заболявания като болестта на Алцхаймер. Освен това редовният прием на фурми подобрява умствените функции на мозъка: вниманието и паметта.

Укрепват сърдечно-съдовата система
Фурмите съдържат калий и магнезий, които спомагат за оптимизирането на работата на сърдечния мускул и кръвоносните съдове. Ако редовно включвате фурми в менюто, това ще помогне за стабилизиране на кръвното налягане и ще бъде отлична профилактика на инсулти.

Източник: dariknews.bg