Те откриват в медицината интересни специалности, които биха им осигурили добра възможност за професионална реализация у нас и в чужбина, допълни тя.

Медицинският университет в Плевен през тази година организира изнесени изпити в Монтана, Видин, Враца, Велико Търново и Разград, като заявления за явяване се подават електронно, чрез сайта на висшето училище, раздел "Кандидат-студенти", онлайн подаване. Приемът на заявления за изпитите в Монтана и Враца започна на 1 февруари и ще продължи до 12 февруари.

Тестът по биология в Монтана е на 15 февруари, събота, в МБАЛ "Д-р Стамен Илиев", а във Враца - на 16 февруари, неделя, в хотел "Мира".

От 15 до 26 февруари кандидат-студентите могат да подават заявления за явяване на 29 февруари, събота, на изпита във Велико Търново, в хотел "Алегро", и във Видин - в хотел "Ровно". През същия период е и подаването на заявления за изпита в Разград, който ще се състои на 1 март в ОУ "Никола Й. Вапцаров".

Десет специалности привличат вниманието на кандидатите - "Акушерка", "Медицинска сестра", "Медицинска рехабилитация и ерготерапия", "Помощник-фармацевт", "Медицински лаборант", "Рентгенов лаборант", "Опазване и контрол на общественото здраве", "Медицинска козметика", "Социални дейности в здравеопазването" и "Социални дейности" (платено обучение).

Студенти и преподаватели в университета помагат на кандидатите да направят избор. Предстоят им срещи на 24-25 февруари в Разград. Изпитът по химия за магистърските програми за специалностите "Медицина" и "Фармация" е на 5 април, а подаването на заявления е в периода 7 март-1 април, уточни Дукова.