В многобоя взеха участие 11 отбора от съседните на Ботевград общини София, Мездра, Своге, Горна Малина, Роман, Правец и Етрополе.

“Това е само една от многото, надявам се, бъдещи инициативи и прояви, които община Ботевград възнамерява да реализира. С нея искаме да покажем красивата природа не само на нашата община, а на целия регион, защото в съседство са общините Своге, Горна Малина, Мездра, Роман, Правец, Етрополе... Ние живеем в една изключително красива част на България, с което трябва да се гордеем, но да направим и необходимото, за да покажем тези красоти на гостите на общините, които изброих. Според мен приключенският многобой е една изключително удачна форма да се насладим на природата, психически да се отпуснем, физически да се натоварим“, каза кметът на Ботевград Иван Гавалюгов.

Последва представяне на отборите, които взеха участие в първия старт на приключенския многобой. Сред тях бе и тимът на Община Ботевград – “Смела стрела“, в който влизаха кметът Иван Гавалюгов, заместник-кметът Борис Борисов и други служители в Общинската администрация.

Приключенският многобой се проведе край средновековната крепост "Боженишки Урвич". Бяха осигурени и необходимите мерки за безопасността на участниците. Многобойците трябваше да се ориентират по карта и компас, да стрелят с лък, да се спуснат в пещера, да решат логическа игра, изискваща познания по география и история, да се спуснат по алпийско въже на репел и да се катерят по скали

В приключенския многобой предварително бяха заявили участие 11 отбора - четири в първия и седем във втория старт. Те бяха съставени от по 8, 9 и 10 човека. Освен от Ботевград, в игрите участваха ентусиасти от Мездра, София и други общини.

Капитан на мездренския отбор беше кметът на общината Генади Събков. Талисман на отбора бе 2-годишният Михаил Павлов, който "изкачи“ стръмния път от туристически комплекс до крепостта "Боженишки Урвич".

Победители в многобоя станаха представителите на Община Мездра, които съвсем в духа на големите състезания, отпиха по глътка шампанско от Купата на победата.

В рамките на инициативата беше осигурен свободен достъп до един също много значим исторически обект - килийното училище в село Боженица. Това е най-старото училище в община Ботевград. За начало на учебното дело в Боженица се смята 1806 г. Килийното училище е построено по-късно - през 1834 г. То е имало три стаи - класна стая, стая на учителя и салон. Към 1855 г. тази сграда изгоряла и на нейно място била построена нова. Тя е съборена през 1880 г. и заменена с нова, която съществува до днес. През 2006 г. обектът става филиал на Исторически музей - Ботевград.

Източник: botevgrad.com