Националният център по наркомании към министъра на здравеопазването има функции по координация и методическо ръководство на дейностите, свързани с превенция на злоупотребата с наркотични вещества, с намаляване на здравните щети и рехабилитация на злоупотребяващи или зависими от наркотични вещества. А също и за специализиран контрол на лечебната дейност, научно-методическа, научно-приложна и информационна дейност, специализирано обучение, международно сътрудничество и обмен на информация и технологии, се посочва в мотивите към проекта за промяна.

Посочва се още, че дейностите по профилактика, диагностика, лечение и рехабилитация на злоупотребяващи и зависими от наркотични вещества лица са преминали в Държавна психиатрична болница за лечение на алкохолизъм и наркомании със стационар в Суходол. По този начин основните функции на центъра стават основно координационни, методически и експертни.

Здравното министерство отбелязва, че подобни координационни и методически функции в областта на намаляването на търсенето на наркотици и програмите за лечение на хора, зависими от наркотични вещества, има и специализираната дирекция "Промоция на здраве, профилактика на болести и зависимости" в Министерството на здравеопазването. Това води до дублиране на част от функциите и отговорностите, отбелязват от здравното ведомство.

Министерството ще използва промяната, за да прехвърли щатни бройки от центъра по наркомании към Националната експертна лекарска комисия и към държавната психиатрична болница в село Церова кория, където имало недостиг. Два от освобождаваните щатове ще бъдат и за психиатричната болница за лечение на наркомании и алкохолизъм в Суходол, а целта е "запазването на функциониращия към момента в това лечебно заведение лабораторен комплекс".