Искаме да ни се даде възможност да работим и да не изхвърляме продукцията си, каза Стела Лозанова, производител от видинското село Покрайна: "Произвеждаме пролетни марули, пресен лук, пресен чесън, спанак. Много сме произвели и ще е жалко, ако го изхвърлим."

Според Стела добър вариант е да се обособи място, на което един или два пъти в седмицата регистрираните стопани да предлагат продукцията си: "Поне за земеделски производители- тези, които са с документ. Аз мога да удостоверя откъде идва тази продукция, аз не съм прекупвач. Вадя го от градината и го карам на пазара. Сутрин се бере и се изкарва. Да има някаква вратичка, поне нас да ни пуснат. При прекупвачите по складовете може да седи, ама аз не мога да седя, защото това гние в градината... Да ни обособят място- поне два, три пъти в седмицата, да излизаме и да продаваме. Чета по сайтовете, в Италия и Испания, колкото и да е страшно, казват, че два, три пъти разрешават на такива производители да излязат на пазара и да продават. Това също е вариант."

В писмото, което на този етап е публикувано в социалната мрежа, се посочва, че три организации, които провеждат фермерски пазари са изпратили становища до министерството на земеделието, а пазарът за плодове и зеленчуци в Карлово отново функционира. Земеделците от Видин се ангажират да спазват всички мерки за хигиена и социална дистанция между продавачите и потребителите, предвид обстоятелствата и опасността от зараза с COVID-19.

"Искаме да продължим да работим и да можем да задоволим потребностите на нашите съграждани от пресни и качествени зеленчуци", се казва още в писмото. То ще бъде изпратено до ръководството на община Видин и до Общинския съвет.

Източник: bnr.bg