Това стана по време на инициираната от Обединението на жените социалистки от БСП Ц София кръгла маса на тема „Ролята на жените за преодоляване на демографската криза и диспропорциите в изоставащите северозападни райони, което се провежда в Монтана. Специален гост на форума бе председателят на НС на БСП Корнелия Нинова. В обръщението си към участниците в събитието тя акцентира върху това, че решаването на демографските проблеми заемат ключово място в проекта Визия за България и се ангажира всички добри предложения, които направиха жените социалистки, да намерят своето място в окончателния вариант на „Визия за България“.

Основен лектор в първия панел бе проф. Емилия Масларова, председател на Съвета по социална политика към НС на БСП. Според нея помощите за деца трябва да се обвързват не само с посещението им в училище, но и с успеваемостта им в учебния процес. Трябва да се даде шанс и да бъде подкрепяно и подпомагано българското семейство, но това, което е отговорно, работещо, интелигентно, образовано, социалицирано и обществено ангажирано, категорична е проф. Масларова.
Проблемите на обезлюдяването и бедността в Северозападна България разискваха вчера в Монтана по инициатва на Обединението на жените социалистки в БСП - София. Според Николай Илиев депутат от БСП Враца темата е болезнена. Всяка година изчезва един град като Монтана, остават призрачни села с една шепа стари хора, за които не е ясно как оцеляват.

Народният представител Филип Попов от Видин изтъкна, че Северозапада се намира в параграф 22 - от една страна няма качествена работна ръка и хора и затова няма инвестиции и няма кадри и хора, защото липсват инвестиции. И това се случва в най-бедните райони в Европейския съюз.
"Два милиона българи на възраст от 18 до 50 години са в чужбина и там се раждат българчета. Ние трябва да ги привличаме да се връщат", каза председателят на областната организация на БСП - Монтана Пламен Младенов. Камелия Трифонова сподели опита на женската организация от Монтана като предложи и законодателни промени. По думите й все повече майки се връщат от София в Монтана, защото там не могат да запишат децата си на училище, а тук всички школа и забавачници са ремонтирани и няма недостиг на места. Мизерията и липсата на поминък, безработицата са в основата на задълбочаването на кризата, смята Калоян Паргов, който задочно поздрави дамите.