© Павел Петров

В храма „Св. Йоан Кръстител“ енорийският свещеник отец Пламен Кръстев отслужи празнична света литургия и тържествен водосвет за здраве и благоденствие.

Денят на селото уважиха кметът на Мездра – Иван Аспарухов, общински съветници и кметове на съседни села.

Приветствие към жителите и гостите на Брусен отправиха кметът на селото Георги Николов и кметът на община Мездра Иван Аспарухов. Поздравителен адрес поднесе кметският наместник на съседното село Царевец Маргарита Петкова.

Със ставане на крака и едноминутно мълчание присъстващите почетоха паметта на бившите кметове Иванка Вълкова и Константин Христов, починали през тази година.

Празничната програма продължи в двора на местната детска градина с изпълнения на самодейци от Читалище „Светлина-1931“, сред които подрастващата вокална изпълнителка Ивайла Калинова, младите рецитатори Петър Комитски и Цветан Михайлов, танцовите клубове „Мераклии“ от с. Ребърково и от с. Брусен. За празничното настроение на всички се погрижиха още Женската певческа група „Детелина“. В програмата взе участие и Катя Тошева, която представи културата на индийските танци.

От настоятелството на читалището благодариха и поднесоха почетни грамоти на всички, които са били част от неговата дейност през годините, за принос в развитието на читалищното дело и за съхраняване на българските традиции и обичаи. Всички участници в празничната програма получиха благодарствени грамоти, а най-малките - и детски образователни книги.

Веселбата за всички жители и гости на Брусен продължи с празнична обща трапеза и традиционния курбан.