В присъствието на родители и гости, малчуганите проследиха жизнения и творчески път на поета. Рецитираха вдъхновено безсмъртните Ботеви стихове, както и посветените на живота и делото на гениалния български поет. Те припомниха краткото по обем поетично наследство, но непостигнато и до днес като послания и поетика.

С особено вълнение децата "извървяха" заедно с Войводата и четата страшния, но славен път от Козлодуй до Околчица, за да стигнат до прозрението, че "Христо Ботев няма гроб! Той има лобно място, но гроб няма, защото е в сърцата на всеки българин. Защото завинаги остава дух от духа ни."

С виртуалната екскурзия, която бяха подготвили, "посетиха" заедно със своите родители и гости всяко кътче от родината, където са издигнати паметници на Ботев, в знак дълбока признателност и преклонение пред подвига и саможертвата в името на свободата.

След вълнуващите стихове и спомени на Ботевите съратници, малчуганите разказаха историята на своето училище - от полагането на първия камък на 23 август 1925 г., до завършването му. Децата припомниха как в онези далечни години всеки помагал кой с каквото може за изграждането на училището, воден от жаждата за знания и просвета. Как най-големите благодетели на училището Елена и Иван Балабанови подарили на бъдещия град Мездра модерна, светла и просторна сграда за децата.

След края на урока по родолюбие директорът на училището, Иван Иванчев, благодари на децата и на тяхната учителка за труда и вълнението, което предизвикаха с изпълненията си, и им пожела весела и безгрижна ваканция.

В знак на благодарност за грижите и любовта, с които учителите обгрижват и даряват децата им, родителите подариха на директора портрет на Христо Ботев, дело на местната художничка Стела Цветкова.

Целият клас, заедно с класния си ръководител, се отправиха към паметника на Св. Георги, за да поднесат цветя в знак на признателност към подвига на загиналите за свободата на България.