© НИМХ

Жълт за опасно студено време с отрицателни температури е обявен за почти цялата страна. А в Източна България се очаква и много силен вятър. В зелената и безопасна зона са единнствено Видин, Русе, Стара Загора, Пловдив, Пазапджик и Благоевград.

Над Черноморието облачността ще е значителна, но само на отделни места, главно по Южното Черноморие ще превали сняг. Ще духа умерен до силен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще са 0°-2°. Температурата на морската вода е от 6° на север до 8° на юг. Вълнението на морето ще се усили и ще е 3-4 бала.

Над планините облачността ще е значителна и на много места, главно в масивите в западната половина на страната ще има валежи от сняг, които след обяд ще отслабват и спират. Ще духа силен вятър от североизток. По планинските проходи остават условията за виелици и навявания. Ще е много студено, с максимална температура на височина 1200 метра около минус 11°, на 2000 метра - около минус 14°.

През нощта срещу вторник облачността в западната половина на страната ще се изчисти, което е рецепта за ледено време във вторник сутринта, когато се очакват най-ниските температури за месеца - до минус 15 - минус 16 градуса в отделни райони на Западна България, сочи NOVA.

Във вторник, в хода на деня, ще остане студено със слаби валежи от сняг в източните райони.

От сряда нататък дневните температури ще се повишат леко до по-поносими стойности. Вятърът временно ще отслабне, но в петък и през почивните дни отново ще се усилва с преминаването на студен атмосферен фронт. През почивните дни температурите отново ще се понижат с предпоставки за превалявания от сняг в събота в западните и централните райони на страната.