"Златна сватба” честваха в мездренското село Игнатица семейство Петър и Люба Димитрови. Радостното събитие събра в двора на украсената с градински цветя и с националния трибагреник вила "Трите бора” в планинското селище близки, роднини и приятели на двамата юбиляри.

По стар български обичай гостите бяха посрещната от любезните домакини с китка здравец. В разгара на тържеството под звуците на сватбения марш, видимо развълнувани, сем. Димитрови отпиха от изкрящото шампанско и се целунаха под всеобщите възторжени възгласи "Горчиво!”

Петър и Люба Димитрови си пристанали един на друг на 17 юли 1966 г. През есента на същата година, на 10 октомври, вдигнали сватба в родното си село Игнатица и оттогава, вече половин век, живеят заедно в сговор и разбирателство. Още навремето двамата се установили във Враца, където Петър дълги години е технически ръководител в бившия Строително-монтажен комбинат, чийто правоприемник в момента е фирма "Орловец”, а Люба - управител на столовата за хранене в същото предприятие. Имат две дъщери - Камелия Тинчева, която работи в Регионалната здравна инспекция и инж. Мая Дамянова, служител в столична търговска фирма.

Днес 76-годишният дядо Петър и 70-годишната баба Люба са пенсионери. Всяко лято идват да живеят в Игнатица, където се радват на щастливи старини. Да споделят техния празник дойдоха двете им дъщери и зетьовете, както и най-голямата им отрада - внучките Ива и София.

Близките на сем. Димитрови бяха им подготвили специална изненада за кръглата годишнина - колаж от снимки, запечатали паметни моменти от съвместния им съпружески живот. За хубавото настроение на "златните младоженци” и техните гости пък се погрижи Новаченската духова музика с ръководител отец Васил Николов.

Накрая всички се хванаха на вечното като любовта българско народно хоро, а на изпроводяк дядо Пешо и баба Люба обещаха да ни поканят след 20 години и на тяхната "платинена сватба”.

Дай Боже, да сме живи и здрави - ще дойдем!