В този момент детето чуло глас, който му подсказвал да занесе това, което му е на сърце, без значение от неговата стойност. Момичето набрало нежните зелени клонки с изящни тънки листенца на върха, които с много любов отнесло пред олтара в полунощ. И както се срамувало, че няма захаросани бонбони и сладкиши видяло как зелените листа се обагрят в ярък червен цвят, стоплени от вярата и любовта му към Исус. Така в Мексико цветето се превръща в символ на любовта към Бог и вярата в него.

През XIX век цветето започва да се разпространява и на други места благодарение на Джоел Робърт Пойнсет, първият американски посланик в Мексико, който по време на свое посещение в щата Гереро, едно от местата, където расте и цъфти в изобилие коледна звезда, я забелязва и отнася от него в САЩ. Всъщност, в САЩ и в някои страни в Европа това растение се нарича „поинсетия“ в негова чест.

В момента декоративното му използване е много широко разпространено и е свързано с коледния сезон поради цвета и периода на цъфтеж в северното полукълбо, който съвпада с Коледа.

Източник: vesti.bg