Пред Дарик специалистът допълни, че всеки човек на възраст над 40 години трябва веднъж годишно да се изследва за диабет. Хората също така трябва да имат предвид и размера на талията си и да не й позволяват да надхвърля 84 см за жени и 92 см за мъже.

През 2012 година Дружеството по ендокринология провело у нас изследване за разпространението на диабета и експертите установили, че то е над 9 на сто. Доц. Петкова не би се учудила, ако понастоящем - четири години по-късно, този дял вече е достигнал 10 на сто. По думите й обаче проблемът е, че всеки втори от тези хора няма доказан диабет, тоест той не е диагностициран, а има такъв.

Затова е изключително важно всеки пациент над 40 години да бъде изследван поне веднъж годишно за това заболяване.

"В нашето проучване доказахме, че рискът за диабет нараства след 40-тата година. Рискът за диабет е много висок при пациенти с артериална хипертония и се свързва с обиколката на талията", каза доц. Петкова. Тя посочи, че обиколката на талията не бива да надвишава 84 сантиметра за жените и 92 сантиметра за мъжете. Стремете се да поддържате обиколка, която е близка до посочената, съветва ендокринологът.

Препоръките за хората с диабет са здравословните съвети за обществото, като и тук има някои промени в последно време поради това, че са натрупани нови научни доказателства. Те променят мястото на зърнените храни, като ги изместват зеленчуците.

"Зърнените храни все по-малко и по-малко трябва да бъдат в нашия хранителен режим. Повече зеленчуци трябва да присъстват в менюто ни", каза доц. Петкова, като подчерта, че съветът е към обществото като цяло.

Източник: dariknews.bg