Преди това Финансовото министерство изиска от всяка община списъци с проекти, които да бъдат финансирани през следващата година. Общините ще получат средствата от специален фонд, който е на обща стойност 1 млрд. лева. Списъкът ще може да бъде коригиран на всяко тримесечие, като първата актуализация ще е на 1 март 2024 година.

Броят на проектите, които всяка община може да заяви за финансиране със средства от Националната инвестиционна програма, няма да бъде ограничен.

В зависимост от категорията на общината са определени максимални прагове на стойностите, в рамките на които следва да са проектите за съответните общини: за общини с категория 1 – до 50 млн. лв.; за общини с категория 2 – до 30 млн. лв.; за общини с категория 3 – до 15 млн. лв.; за общини с категория 4 – до 10 млн. лв. и за общини с категория 5 – до 6 млн. лв. За общините с население по данни на НСИ над 180 000 души общата стойност на проектите ще е до 100 млн. лв.

Министерството на регионалното развитие и благоустройството ще сключва споразумения с общините за финансиране на проекти за проектиране, основен ремонт и реконструкция на улици и общински пътища, основен ремонт, реконструкция и изграждане на ВиК системи и съоръжения, представляващи публична общинска собственост, както и за основен ремонт и реконструкция на сгради, публична общинска собственост, в т.ч., в които се осъществяват дейности в областта на културата, с изключение на обекти, представляващи недвижими културни ценности, както и за благоустройствени дейности в населените места.


Източник:standartnews.com