На тази дата през 1882 г. в брой 117 на Държавен вестник е публикуван първият Закон за общините и градското управление. В него за първи път се регламентира дейността на общинските съвети, на кметовете и техните помощници.

Българската община играе важна роля през различните исторически периоди от развитието на държавата. Идеята за установяване и разгръщане на местното самоуправление е заложена още в първата демократична Конституция на самостоятелната българска държава - Търновската, приета на 16 април 1879 г. Глава 1, чл. 3 - "Територията административно се дели на окръжия, околии и общини."

През 1991 г. в новата Конституция в чл. 1, ал. 2 е записано, че "Република България е единна държава с местно самоуправление", а чл. 136 определя общината, като "основна административно-териториална единица, в която се осъществява местното самоуправление".

Традиционно, в навечерието на Деня на българската община, НСОРБ организира поредица от инициативи. Тази вечер на тържествена церемония в резиденция „Бояна“ в тесен кръг ще бъдат връчени Годишните награди на НСОРБ и Европейския етикет за иновации и добро управление на местно ниво 2020 – 2022 г.

За първи път НСОРБ присъжда и почетна награда „Протегната ръка“ на личности, дали пример със своите действия или инициативи, как индивидуалните усилия на всеки са важни за общността.

НСОРБ ще връчи и награди в категориите „Партньор на общините“, „Общински инвеститор“ и „Принос в развитието на местното самоуправление“ на дружества, неправителствени организации, личности и общини с изявени постижения през отминалата година.

В рамките на церемонията 23 общини ще получат Европейския етикет за иновации и добро управление на местно ниво 2020 – 2022 г., който се присъжда от 2007 г. по инициатива на Съвета на Европа.