Прогимназията в село Костичовци
Прогимназията в село Костичовци © Радио Видин

По тази причина от Асоциацията инициират програма за възраждане на образованието в селата чрез метода "Озарена педагогика", който поставя акцент не толкова върху материалната училищна база, а върху качествата на учителя.

"В момента съвсем спокойно може да се правят малки детски градини в селата с по една стая, храната да бъде донасяна от обща кухня, прането да бъде занасяно в нова обща пералня и родителите да подкрепят поддържането на градината, да поддържат и хигиената", каза Любов Миронова, създател на метода за обучение "Озарена педагогика". Методът надгражда съществуващите системи за обучение, а в основата му стоят няколко идеи: Че децата до 7-годишна възраст трябва да бъдат научени на самостоятелност, че средата, в която се обучават, трябва да щади сетивата им и да бъде без насилие, че трябва да им бъде показвана красотата на природата и че учителят им трябва да бъде еталон.

"Ако човекът срещу тях ходи елегантно, те ще ходят елегантно. Ако той си бърка в носа, те ще си бъркат в носа. Един добър учител, който е добре подготвен, и на гола поляна може да прави педагогика".

Тази година ще започне едногодишен обучителен курс на учители по метода "Озарена педагогика", а голямата цел е завръщането на хората на село, защото:

"Обезлюдените райони са най-голямата опасност за нашата национална сигурност", каза Таня Борисова, координатор на Асоциацията на българските села. /БНР