Данните сочат, че 133 общини завършват третото тримесечие на 2020 г. без просрочени задължения по бюджетите си. Сравнено със същия период на миналата година, намаление на просрочените задължения отчитат 26% или 70 общини, като общият размер на реализираното от тях намаление е приблизително 18,3 млн. лв. Други 66 общини, представляващи 25% от всички, увеличават просрочените си задължения с 32,9 млн. лв. само за година. В делегираните от държавата дейности просрочените задължения са в размер на 1,8 млн. лв. и съставляват около 1,3% от размера на просрочените задължения по бюджетите на местните власти.

39 от всички общини или с една повече от миналата година са тези с дял на приходите от общите постъпления по-висок от средния за страната (34.26%). Приходите превишават разходите за местни дейности при 17% или при 44 общини, като се отчита подобрение спрямо същия период на миналата година, когато са били 31. В края на 2019 г. този резултат се наблюдава при само 16 общини.

Затова и от МФ препоръчват общините да приемат и изпълняват плановете за финансово оздравяване. В бюджета за догодина пък са предвидени над 700 млн. лв., които ще са допълнителни трансфери към общините. В тях има увеличение на всички делегирани от държавата дейности, увеличение на капиталовите разходи, изравнителната субсидия, разходите за поддържане и снегопочистване на пътищата. До края на 2020 г. пък ще има трансфери за закупуване на предпазни и санитарно-хигиенни материали. За следващата година със същата цел са предвидени 30 млн. лв.