Повечето от кандидатствалите са жители на община Мездра - 1491, от които одобрение са 1082 – отказани са 409. От община Роман са постъпили 944 молби. Одобрените са 731, а отказ са получили 213.

И през тази година най-много са подадените заявления за целеви помощи за отопление с твърдо гориво (дърва и въглища) – 2 078. За отопление с електроенергия са подали 136 лица, а за природен газ - 18.

Разходването по предназначение на предоставените целеви помощи се контролира от Агенция за социално подпомагане. При установено нарушение помощта трябва да бъде възстановена, а злоупотребилите ще бъдат лишени от възможност да я получат за следващия отоплителен сезон, напомниха от Дирекцията.

Одобрените за получаване на еднократна финансова подкрепа от 300 лв. са 215. От тях 162 са отпуснати по служебен път, а подадените заявления са 101, от които само 53 отговарят на реда за получаване.

Тази помощ е предназначена за всички, на които е отказано отпускането на целева помощ за отопление поради превишаване на определения диференциран доход с до 30 лева или заради неизпълнение на изискването за 6-месечна регистрация в дирекция "Бюро по труда". От нея можеха да се възползват и хората, които отговарят на критериите за получаване на целева помощ за отопление, но не са кандидатствали за нея в определения за това срок.

До 23 декември в пощенските станции на „Български пощи“ ще се изплаща еднократната финансова помощ за отопление на лица и семейства от уязвими групи. Правоимащите лица могат да я получат само в този период на настоящата година. Ако някой няма възможност да отиде лично, в такъв случай може да го направи негов роднина или близък с нотариално заверено пълномощно.

От Дирекцията напомниха, че получаването ѝ не може да бъде отложено за 2022 г.