Европейската комисия обяви началото на регистрацията за програмата WiFi4EU на 20 май 2017 г. В рамките на тази първа покана за кандидатстване, която изтича на 15 май тази година ще бъдат селектирани с алгоритъм и първите 1000 общини, които ще получат ваучери за изграждане на точка за достъп до безплатен интернет на стойност 15 хиляди евро.

Всяка държава членка на ЕС ще има право на 15 ваучера. Целта на инициативата WiFi4EU е до 2020 г. да бъде осигурен безплатен достъп до безжичен интернет на най-посещаваните обществени места във всяко село и всеки град в Европа.

Мария Габриел обясни, че идеята е именно общините да селекционират кои са тези обществени места за достъп до интернет. Това може да са болници, читалища, паркове. Целта е да се даде тласък за развитието на нови публични услуги, на бизнеса в региона, както и свързаност и видимост за други европейски региони.

"Още една специфика на този проект, е че веднъж регистрирал се, ще бъдете автоматично регистрирани във всички останали в Европа. Това е една перспектива общините в България да бъдат познати във Финландия, Германия, Франция и по същия начин в България да бъдат видими общини в други държави членки на ЕС", заяви Габриел. По думите ѝ това ще даде възможности за свързаност и развитие на регионите.

Габриел изтъкна, че за по-малко от година от инициирането на програмата, вече сме в етап на ефективното ѝ изпълнение. "За нас в ЕК свързаността е водеща, бихме искали във всяка една област в Европа за всички граждани да има достъп до интернет, който да позволи да се развиват регионите, да бъдат създавани нови услуги, да се привличат инвеститори, а гражданите да усетят искренно ползата от тези нови технологии", каза още еврокомисарят ни.

Проектът се обръща към всички общини в Европа. Общият бюджет е 120 млн. евро за двете следващи години. Освен тази първа покана в рамките на програмния период ще бъдат отправени още четири покани за кандидатстване.

Целта на ЕК е с интернет достъп да бъдат покрити между 6 и 8 хиляди общини. Принципът, по който ще се финансират е "първо дошъл - първо обслужен".

Ако не бъде одобрена общината, тя може да кандидатства и при обявяването на следващите покани. Индикативен екран в Брюксел ще показва за целия тригодишен период точките на свързаност, които през цялото време ще бъдат осветени в зелено. ЕК си запазва правото на експертно техническо ниво да провери активността на данните.

Операторите в сътрудничество с общините ще имат възможност за подготовка на точката на свързаност в период от 24 до 36 месеца. След като стане готова - ваучерът бива връчван на кмета.

"Зависи изцяло от тях, ако точката е готова до месец - тя ще започне да функционира", коментира Габриел.

На въпрос този ваучер за една точка ли е предназначен, Габриел изтъкна, че това е принципът, тъй като става дума за високоскорестен интернет от 30 МB на секунда, който има своите разходи не само за инсталацията, но и за поддръжката. Могат да бъдат модернизирани и вече съществуващи точки. Регистрацията става с изключително опростен формуляр на специално създадения сайт за това на всички езици на държавите членки.


Източник: news.bg