Към момента за новата стопанска 2022/23 година са се регистрирали 13 земеделски стопани в Община Мездра. Регистрацията и пререгистрацията започна на 1 октомври и ще продължи през цялата година. Производителите или упълномощени от тях лица представят актуална информация за дейността си чрез попълване на анкетна карта с анкетни формуляри.

Припомняме, че от 14 до 18 ноември 2022 г. земеделските стопани могат да подават документи за подпомагане по схемата за държавна помощ „Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани за преодоляване на негативното икономическо въздействие на руската агресия срещу Украйна“ за 2022 г.

Финансовото подпомагане е насочено само към стопаните, които не са успели да кандидатстват за помощта по време на първия прием, който беше в периода 1 - 16 септември. Документи се приемат в общинските служби “Земеделие“ по постоянен адрес на физическото лице (едноличния търговец) или по седалището на юридическото лице.

Осигурени са и компенсации на земеделските стопани за щети от природни бедствия. На подпомагане подлежат тези, които притежават констативни протоколи за 100% пропаднали площи през тази година. Помощта покрива щети нанесени от неблагоприятните климатични условия - измръзване/слана, буря пороен/проливен/ непрекъснат дъжд с ураганен вятър, наводнение, градушка, суша/засушаване.

В случаите, в които пострадалите от природни бедствия стопани нямат сключени застраховки, получават 50% от допустимия размер за подпомагане.