Сценично изкуство, чието съдържание се разкрива чрез танцово-музикални образи – това е определението за балета днес. А според Жан-Жорж Новер, създателят на балета като самостоятелен театрален жанр, това е „драма, написана с музика и въплътена чрез хореография“!

Рождената дата на Новер – 29 април – е определена от ЮНЕСКО за празник на танца по цял свят. Защото „Целият съвременен танцов театър произлиза от неговите действени балети!“ – твърди Морис Бежар. „Не забава за публиката, а изкуство, призвано да принася полза на обществото“, е според него балетът.

Всяка година едно поздравление от световно признат хореограф и танцьор се разпространява в целия свят. Изключителната личност се избира от основателите на Международния ден на танца – Международния танцов комитет на Международния театрален институт (ITI), съвместно със Световния танцов алианс – асоцииран член на ITI. Специалното обръщение за Международния ден на танца цели с отбелязването на деня на танца, да се насочи вниманието към универсалността на тази форма на изкуството, да се прескочат всички политически, културни етнически бариери и хората да станат помежду си по-близки – с един общ език – този на танца.Този ден е празничен за онези, които виждат ценността и важността на арт формата ТАНЦ и действа като „будилник“ за правителства, политици и институции, които все още не са признали значението му за хората и за индивида и все още не са реализирали потенциала му за икономически растеж.

Източник: infoz.bg