Да се извърши спешен ремонт на паметника на загиналите във войните „Св. Георги Победоносец” в гр. Мездра реши на своята последна сесия Общинският съвет. Това стана по предложение на кмета Генади Събков, на когото местният парламент възложи организирането на обновяването на монумента.

Вследствие на сезонните температурни разлики и стареенето на материала плочите от полиран черен гранит, с които бе облицован войнишкият паметник при изграждането му през 2007 г., през изминалите 9 години постепенно се разхлабиха, а някои дори паднаха от носещите декоративни стени. Това наложи тази пролет цялата облицовка да бъде свалена и да се подготви спешен ремонт с преоблицоване на стените на паметника.

При ремонта войнишкият паметник ще бъде облицован с плочи от черен и червен гранит. Според изготвената количествено-стойностна сметка за целта ще са необходими около 30 000 лв. Една част от тези средства местната кметска управа се надява да събере от дарения, а останалата ще бъдат осигурени от общинския бюджет.

И още един нюанс около предстоящия ремонт: разтревожени граждани сигнализираха, че близо месец след като бе свалена старата облицовка на паметника, падналата мазилка все още не е прибрана и създава предпоставки за инциденти, най-вече що се отнася до преминаващите наоколо деца и майки с колички. Яко дим се изпари и ограничителната полицейска лента, с която бе обграден преди време опасният монумент.