Британският вестник „Дейли мирър” публикува някои любопитни факти за тази част от човечеството, сред която личат имената на Барак Обама, Бил Гейтс и Принц Уилям.

- Леворъките, завършили висше образование, имат с 13% по-високи доходи от хората, които ползват предимно дясната си ръка. Но това не важи за дамите - те получават с 5% по-малко пари от десноръките.

- Половината от котките са левичарки.

- Животът на левичарите е по-кратък средно с около 9 години в сравнение с този на останалите хора. Те са подложени на по-голям риск от безсъние, психози и алкохолизъм. Леворъките по-често страдат от мигрени и дясната страна на мозъка им е с по-ниска толерантност към спиртните напитки. На около 40% от шизофрениците водещата ръка е лявата.

- Левичарите стават много добри спортисти (Рафаел Надал, Сеск Фабрегас) и добре се справят с няколко задачи наведнъж. Те имат особена дарба в изкуствата, може би поради факта, че по-добре възприемат и обработват триизмерната информация.

- Тестове, проведени в Ню Йорк, установиха, че повече левичари имат коефициент на интелигентност над 140 точки. Сред видните гении в този контингент фигурират имената на Алберт Айнщайн, Исак Нютон, Чарлз Дарвин и Бенджамин Франклин.

- Левичари в британското кралско семейство са Кралицата Майка, Елизабет Втора, принц Чарлз и принц Уилям.

- Когато гледат хорър филми, леворъките изпитват по-силно чувство за страх от останалите хора.

- В много ислямски страни е забранено да се яде с лявата ръка, тъй като тя е считана за "нечиста".