С цел методическо подпомагане на преподавателите и тяхното приобщаване към професията е създадена специална „Малка книжка за младия учител“ в електронен формат, съдържаща практически съвети и емоционални послания. Тези материали ще бъдат изпратени във всяко учебно заведение, където работят млади специалисти.

По данни от Националната електронна информационна система за предучилищното и училищното образование от началото на учебната 2021/2022 година в училищата от област Враца работят 165 педагози на възраст до 35 години, които имат до 3 години педагогически стаж. В това число са и 15 млади специалисти от община Мездра.

Един от тях е Христина Тодорова, която е учител в ОУ „Христо Ботев” едва от няколко месеца. Тя разкри, че от малка харесва тази професия и това е била нейна мечта.

Христина коментира как върви учебния процес по време на пандемия. Според нея онлайн контактът с децата, както и обучението, се случват по-трудно, но те се справят. Тя пожела на своите ученици да бъдат здрави, щастливи и да получат много подаръци.

78 са младите учители в детските градини в област Враца, 10 от които в община Мездра.