Народът нарича Черешова задушница още и Спасовска, Русалско или Спасовско одуше. В църквата християните измолват прошка за душите на техните починали близки.

Библейските текстове казват, че след Възнесението на Христос на небето вратите на Рая се затварят, а душите на умрелите могат да се възнесат в отвъдното отново на Черешова задушница, като техните живи близки трябва да направят помен и да четат заупокойна молитва.

С действията си днес живите молят за опрощение за греховете на починалите си близки, за да могат те да намерят покой и да не се скитат не земята. Денят е отреден още и за прояви на милост и благотворителност.

Молитви за опрощение на този ден се четат във всички църкви. Нужно е и да се приготвят жито, хляб, да се вземе червено вино, както и от първите череши за годината, които да се раздадат между живите и да се оставят на гробовете.

Характерно и различно от другите задушници е, че на тази, жените подобно на Великден, отново боядисват червени яйца. (На места това се случва още на Спасовден) и в подавката има череши, освен характерното варено жито и хляб - украсен с кръст или начертан с нещо остро.

Рано сутрин след изгрев слънце или следобед преди залез, носят раздавката на гробищата. Преди да тръгнат, хората оставят прозорците отворени, че да не остане някоя душа в къщата. През целия път до гробищата мълчат, за да не я смутят.

Гробовете се почистват, прикадяват се с тамян, за да избяга дяволът, прелива се с вино или вода, пали се свещичка.