ЗАПОВЕД

На основание чл. 44, ал. 1, т. 8 от Закона за Местното самоуправление и местната администрация (ЗМСМА), чл. 182, чл. 183, ал. 1 и ал. 3 и чл. 184 от Изборния кодекс и Решение №2469-МИ/19.09.2023 г., на ЦИК, относно условията и реда за провеждане на предизборна кампания в изборите за общински съветници и за кметове на 29 октомври 2023 г.,

1. Определям места за поставяне на агитационни материали на територията на община Мездра, от кандидатите, партиите, коалициите и инициативните комитети по време на предизборната кампания, за насрочените избори за общински съветници и за кметове на 29 октомври 2023 г., съгласно Приложение №1 и Приложение №2, към настоящата заповед.

2. Забранявам;

- предизборна агитация 24 часа преди изборния ден и в изборния ден; поставянето на агитационни материали на автобусни спирки, на сградата на общинската администрация /отвън и отвътре/, кметствата, сградите на училищата, детските градини, лечебни заведения и сградите на избирателните секции; използването на държавния и общинския транспорт за предизборна агитация; използването на агитационни материали, които застрашават живота и здравето на гражданите, частната, общинската и държавната собственост и безопасността на движението; провеждането на предизборна агитация в държавни и общински учреждения и институции, държавни и общински предприятия, и на работните места от лица на изборна длъжност в синдикалните и работодателските организации;

- използването на агитационни материали, съдържащи герба и/или знамето на Република България и/или на чужда държава, както и религиозни знаци или изображения;

- поставянето на агитационни материали на партии, коалиции и инициативни комитети в изборните помещения, както и на разстояние, по-малко от 50 метра от входа на сградата, в която е изборното помещение, през изборния ден и до края на гласуването;

- унищожаването на агитационни материали, до приключване на изборния ден, поставени в съответствие с ИК, и тази заповед.

3. Разполагането на шатри на територията на населените места в община Мездра да става с изрично разрешение на кмета/кметския наместник на населеното място, след подадено заявление.

4. Агитационни материали могат да се поставят на сгради, огради и витрини само след разрешение на собственика или управителя на имота.

5. На основание чл. 186, ал. 3 от ИК, задължавам всички политически сили/ политически партии, коалиции от партии и инициативни комитети и кандидати/ да почистят разлепените агитационни материали на своите кандидати в срок от седем дни след изборния ден.

6. Поставянето на агитационни материали на места, различни от упоменатите в настоящата заповед, да се счита за нарушение и да се санкционира, съгласно чл. 472, ал. 1 и чл. 473 от ИК.

7. Кметовете и кметските наместници със своя заповед да определят местата за поставяне на агитационни материали в съответното населено място.

Заповедта да се оповести публично чрез средствата за масово осведомяване, на информационните табла, поставени върху фасадата на административната сграда на Община Мездра, с адрес: гр. Мездра, ул. „Христо Ботев“, №27, и да се публикува на интернет страницата на общината.

Настоящата заповед да се сведе до знанието на ОИК - Мездра, на Районно управление на полицията - гр. Мездра, на кметовете и кметските наместници и техните заместници, и регистрираните партии, коалиции от партии и инициативни комитети, за участие в изборите за общински съветници и за кметове на 29 октомври 2023 г.

Контрол но изпълнението на заповедта възлагам на кметовете и кметските наместници на територията на съответното населено място, Районно управление на полицията и на секретаря на община Мездра - инж. Светлана Мицева.

На специално поставени табла в град Мездра

>ул. „П. Р. Славейков“ - до западната фасада на хотелски комплекс „Родина“;

>ул. „Христо Ботев“ - след кръговото кръстовище с ул. “Марин Дринов“, северно от Автогарата;

>площад „Калето“;

>на табло разположено в зелените площи при кръстовището на улиците „Янко Сакъзов“ и „Стефан Стамболов“ /източно от поликлиниката/;

>на табло разположено в зелените площи на ул. „Г. Кирков“, южно от квартал 4

>в зоната на кръстовището на ул. „Христо Ботев“ и ул. „Баданец“;

>две табла разположени на площад „Македония“, в зелените площи от двете страни на ул. „Л. Каравелов“;

>ул. „Георги Димитров“ - до тото пункта;

>зелените площи пред бившия Младежки дом;

>ул. „Георги Кирков“ - южно от детската площадка на квартал 10;

>кръстовището на ул. „Ал. Стамболийски“ и ул. „ Св. св. Кирил и Методий“

>кръстовището на ул. „Христо Ботев“ и ул. „Заводска“;

>ул. „Христо Ботев“ - в зелената площ от ляво в посока изход - Мездра;

>кръстовището при входа на квартал „Лещака“;

ФАСАДА НА ТЪРГОВСКИ ДОМ НАД КИНО "РОЯЛ" - МЕЗДРА

За всяка партия, коалиция, местна коалиция и инициативен комитет - рекламна площ от 4,16кв.м. с размери 2,19 / 1.90м.

По една рекламна площ за регистрирана партия, коалиция, местна коалиция и инициативен комитет - общо 13 броя рекламни площи