В конкурса могат да участват всички български автори (без възрастови ограничения), издали сборник с разкази през 2023-2024 г. (месец юли). Допускат се само български автори с една книга – сборник с разкази;

Според регламента, не се разглеждат преиздадени стари сборници или сборници със събрано или избрано. Жанрови отклонения от разказа не се оценяват, като изключение се допускат новели. Изпратените книги не се връщат – те се предоставят на библиотека „Йордан Радичков“ – гр. Берковица.

Лауреатът получава парична премия в размер на 1500 лева, диплом от Община Берковица и статуетка, изработена от скулптора Емил Попов;

Втора награда– картина на местен художник и диплом;

Трета награда – пълен комплект събрани съчинения в 12 тома, побиращ в себе си цялото литературно творчество на Йордан Радичков и диплом.

Наградите се връчват в гр. Берковица на рождения ден на писателя – 24 октомври и са съпроводени с културна програма

Желаещите автори или издателства да участват в конкурса, следва да изпратят 5 бр. книги (сборник с разкази), кратка творческа биография на хартиен носител, телефон и имейл за контакт с автора на адрес: гр. Берковица, площад „Йордан Радичков“ 4, Общинска администрация, „За конкурса“.