Какво е застраховка “Гражданска отговорност”?

Застраховката покрива разходите по имуществени и неимуществени вреди, нанесени на друго МПС или на участник в движението, поради притежание или използване на МПС. Когато сключите договор и заплатите договорената премия, Застрахователят бива задължен да покрие отговорността Ви при настъпило застрахователно събитие. Освен всичко това, гражданската отговорност Ви осигурява сигурност на пътя.

Какво включва застраховката?

Застраховката “Гражданска отговорност” покрива имуществени и неимуществени вреди, разходи свързани с предявяване на претенция, лихви за забава.

  • Имуществените вреди включват повреда на чуждо автомобил и пропуснатите ползи за отсрещната страна, поради повредата
  • Неимуществените вреди включват стрес, безспокойство, всички видове страдания и физически наранявания, които са причинени от виновното лице по време на ПТП
  • Разходи за претенция, като например съдебни разноски
  • Лихвите за забава се покриват, ако застрахованият е обезщетил пострадалия със собствените си средства.

Застраховката не покрива:

  • Вреди и щети нанесени след употреба на алкохол от страна на Застрахования
  • Вреди и щети нанесени след употреба на наркотици от Застрахования
  • Вреди и щети, които са причинени умишлено от Застрахования
  • Напускане на локацията на ПТП от страна на Застрахования
  • Шофиране на автомобил без валидни документи
  • Щети по автомобила на Застрахования и/или унищожаване на него ценности.

Четири съвета при избора на брокер за “Гражданска отговорност”

Когато сключвате застраховка “Гражданска отговорност” или сте на път да сключите договор за такава, трябва да имате предвид някои важни фактори, които могат да бъдат показателни и дори решаващи за избора Ви. Ето четирите важни неща, с които трябва да бъдете внимателни.

Проверете лиценза на брокера

Първото важно условие е брокерът да има лиценз за този вид застраховка. Той трябва да е активен и след като подпишете застрахователния договор и си стиснете ръцете, да сте закупили валидна застраховка срещу платената премия. В противен случай, ако платите и лицензът на брокера е изтекъл, тогава нямате валидна застраховка и целия процес след това би бил дълъг и неприятен. Поради тази причина не бива да подценявате проверката на лиценз на избрания от вас застрахователен брокер.

Прегледайте общите условия на брокера

Когато бързаме да платим стандартен разход, не обръщаме внимание на дребния шрифт в договора към него. Това обаче не трябва да бъде така, особено когато става въпрос за застраховка “Гражданска отговорност”. При нея е важно да вземете предвид покритията на застраховката и детайлите към тях. Ясно е, че никой брокер няма да Ви предложи покритие за риск при шофиране под въздействие на алкохол или наркотици, но сигурността в това какво включва Вашата застраховка е важна. В случай на застрахователно събитие ще имате представа как да действате и какви могат да бъдат правата Ви, благодарение на застраховката.

Сравнете няколко оферти от различни брокери

Когато избираме застраховка за автомобила си, обикновено сравняваме цените, които ни предлагат различните брокери. Тази практика в някои случаи се оказва грешна, защото при настъпил инцидент може да не получим покритието, което сме мислили, че ще получим, а сме избрали по-бюджетен вариант. Поради тази причина, пререди да обърнете внимание на цената, разгледайте възможните покрити рискове и сроковете за изплащане на обезщетенията при настъпил инцидент. Сравнете тези неща когато получите предложения от няколко брокера и след това погледнете цената, за да избегнете неприятности на по-късен етап.

Проучете възможностите за комбинация от няколко вида застраховки

Застрахователният брокер може да Ви предложи и друг вид оферти. Това могат да бъдат комбинации от няколко вида застраховки, например застраховка “Гражданска отговорност” и “Автокаско”. Този вариант може да се окаже по-изгоден за Вас, а също ще е по-лесен. По този начин няма да избирате две различни застраховки при различни брокери и да губите време в разглеждане и чудене за най-добрата или най-бюджетна застраховка. Ако имате бизнес, който оперира с много автомобили, тогава комбинираните застраховки са точно за Вас.