Осем клуба от област Монтана имат право на глас на конгреса на Българския футболен съюз (БФС) за избор на президент утре. ПФК "Монтана" е единственият професионален, Три от тях нямат отбор в настоящото местно първенство. Това са "Синстрел" /Крапчене/, "Вихър" /Бързия/ и "Ленчо" /Якимово/. Останалите с право на глас и играещи в четвърта монтанска дивизия са: "Вихър" /Николово/, "Ком" /Берковица/, "Пъстренец" /Долно Белотинци/ и "Вършец".

Общият брой на клубовете е 525, но по различни причини 32 от тях не са излъчили свой представител за гласуването. При така заявеното участие, ако утре се явят и гласуват всичките 493 делегати, на някой от кандидатите ще са му необходими 247 гласа, за да победи още на първия тур.

Фаворитите за поста са трима - Димитър Бербатов, Георги Иванов - Гонзо и Димитър Касабов. Кандидати са още Георги Градев, Георги Захариев, Петьо Костадинов и Манол Иванов.

Съгласно Закона за юридическите лица с нестопанска цел, гласовете на всички клубове се приравняват - професионалистите от efbet Лига и Втора лига имат равен глас с аматьорите от Трета лига и по-долните нива на родния футбол.

Конгресът ще бъде ръководен от Председателя на федерацията по биатлон Атанас Фурнаджиев. Негов помощник ще бъде дългогодишният член на изпълкома – юристът Михаил Статев.

БФС обяви официално, че Конгресът ще се излъчва пряко с картина и звук в YouTube канала на футболната централа.