В момента на територията на община Враца има 19 язовира и един рибарник, публична общинска собственост. 14 от тях са отдадени на концесия, а останалите 6 се стопанисват от Община Враца.

Във връзка с контрола по техническото и експлоатационното състояние на язовирите и в изпълнение на Закона за водите, в Община Враца е назначен експерт на длъжност "Оператор на язовири“. Той отговаря за стопанисването, поддържането и осъществяване на техническата експлоатация на язовирните стени и съоръженията към тях. Операторът ежемесечно извършва оглед на всички водоеми с цел установяване на технико-експлоатационното състояние на язовирите и изготвя доклади. Резултатът от проверките показва, че един от язовирите е в изправно състояние, 12 са в частично неизправно състояние и 7 броя са в предаварийно неизправно състояние. Докладите са връчени на концесионерите за изпълнение на дадените предписания, като по-голяма част от тях са взели мерки и са започнали действия по изпълнението им. Операторът е изработил "Програма за технически контрол" и "Инструкция за експлоатация на язовирите - собственост на Община Враца“.

Във връзка с изпълнението на концесионните договори, в частта инвестиционна програма и концесионни такси, са изпратени писма до всички концесионери, за погасяване на просрочени концесионни такси и относно неизпълнението на залегналата в концесионния договор инвестиционна програма.

По отношение на стопанисване и управление на язовирите, общинска собственост през 2016 г. е проведена процедура за отдаване на концесия на яз. "Сухия скът“ в землището на с. Мраморен. За яз. "Желязковец" в землището на с. Баница и язовир "Мраморчица“ в землищата на селата Горно Пещене и Мраморен, които се стопанисват от Община Враца, са предвидени средства по проект "Ремонт и възстановяване на пострадали обекти от наводненията през периода 31.07-04.08.2014 г. на територията на община Враца, в това число проектиране, строително-монтажни работи и авторски надзор“.

Обявена е обществена поръчка по обособена позиция "Ремонт на язовирната стена и гасителя на яз. „Желязковец“ и обособена позиция: „Ремонт на преливник и гасител на яз. „Мраморчица“. През тази година след завършване на ремонтните дейности за двата язовира, както и за яз. „Лиляче“, ще бъдат предприети административни и технически действия за откриване на процедури за отдаването им на концесия. За останалите 3 язовира - „Косталево“, „Уменкьовец“ и „Кални дол“, стопанисвани от Община Враца, е необходимо да бъдат предприети действия за временното им извеждане от експлоатация и впоследствие бракуване по надлежен ред.

При установяване, че сигурността на даден язовир не е гарантирана и не отговаря на нормативните изисквания за безопасност, има възможност за извеждането му от експлоатация и/или ликвидирането му.