От респондентите 70% предпочитат магистър-фармацевтът да изказва мнение за изписаните лекарства. 36% заявяват, че понякога се консултират с магистър-фармацевта по отношение на предписаната им от лекар терапия.

Според повече от половината анкетирани магистър-фармацевтите в България са професионалисти и имат високи етични стандарти. Около 25% разговарят с магистър-фармацевта преди да закупят лекарство.

Приблизително 70% от респондентите посочват, че цените и локацията са ключови, когато става въпрос за избор на аптека, от която да пазаруват. 48% от попитаните предпочитат да пазаруват в аптеки, където обслужването става на каса, а едва 20% предпочитат да взимат сами продуктите от щандовете.

1/3 от запитаните закупуват лекарство дори цената да се окаже по-висока от очакванията им. 21% от тях питат магистър-фармацевта за алтернатива.

74% от анкетираните търсят информация в социалните мрежи, освен от лекар или фармацевт.

Идеята за тази извадка е инспирирана от обществената оценка за работата на фармацевтите, като най- достъпните здравни специалисти, по време на Ковид пандемията. Проучването верифицира ролята на магистър-фармацевта, като ключова в опазването на обществено здраве.

Въпреки че в извадката не са включени помощник-фармацевтите, оказва се, те също имат ключова роля в работния процес в аптеките дори и това да не е регламентирано. Припомняме, че преди дни на пресконференция стана ясно, че противоречив закон принуждава близо 4000 помощник-фармацевти у нас да работят незаконно.