На изпит по математика се явиха 48 340 десетокласници. Те решаваха 17 задачи - 15 от тях бяха с избираем отговор и две - с разширен. Учениците разполагаха с 90 минути. След изпита те споделиха пред „Монитор“,че като цяло тестът е бил лесен. Най-трудна за тях с била 16-а задача, на която учениците трябвало да представят цялостното решение. За целта те е трябвало да съставят система с даденото в условието, но не всички от тях са успели да се справят. На 17-ата задача, с която са се проверявали знания по геометрия, също изискваше пълно решение. Десетокласниците обаче споделиха, че за тях тя не е представлявала трудност.

Около 57 330 седмокласници пък решаваха 23 задачи, 18 от които с избираем отговор. Две задачи са с кратък свободен отговор. Три са с разширен отговор, в който учениците трябваше да опишат и аргументират изпълнението на задачата. Те разполагаха с 60 минути за първата част на изпита и с 90 минути за втората.

Изпитите по математика проследяват индивидуалния напредък на всеки ученик и установяват степента на постигнати резултати от обучението, залегнали в учебната програма. Това помага за прилагане на мерки и политики за подобряване на качеството на образованието, посочват от МОН.

Максималният брой точки на изпитите в VII клас е 100, а в X клас – 50. Резултатите се вписват в удостоверенията на учениците като процент от максималния брой точки.

Точките служат се използват и като балообразуващ елемент при приема на ученици в 8-и клас. С резултата в 10-и клас пък учениците от обединените училища кандидатстват за местата от допълнителния план-прием за продължаване на образованието си във втори гимназиален етап.

Резултатите от проведените тази седмица изпити трябва да станат ясни до 28-и юни.