Пpиeмът нa мoлби зa отпускане на винeтни стикери на хopa c yвpeждaния стартира от 1 дeкeмвpи. Кампанията продължава през цялата година, напомнят от социалната дирекция.

Право на безплатни винетки имат лица с 50 и над 50% намалена работоспособност, семейства с деца с увреждания при положение, че в талона на автомобила е вписано името на детето, както и лицата или семействата, които отглеждат деца с трайни увреждания до 18-годишна възраст и до завършване на средно образование, но не по-късно от 20-годишна възраст.

Към молбата е необходимо да се приложи оригинал за справка и копие от експертно решение на ТЕЛК, свидетелство за регистрация на лекия автомобил, застрахователна полица за сключена застраховка "Гражданска отговорност", както и нотариално заверено пълномощно, в случаите, когато заявлението-декларация се подава чрез упълномощено лице.

Документите могат да бъдат внесени лично или чрез упълномощено лице, по пощата с обратна разписка или по имейл с електронен подпис. След като винетката бъде отпусната, тя важи от 1 януари на текущата година до 31 януари на следващата година.