Кметство Очин дол кандидатства с проект за изграждане на кът за отдих - беседка, и оформяне на околните пространства до Младежкия еколагер в селото, Кметство Върбешница - за направата на "райско кътче" - също беседка, в центъра на селото, Кметството и Читалището в Горна Кремена - за подмяна на дограмата на сградата на кметството и читалището, Средно училище "Иван Вазов" (Мездра) - за изграждане на стрийт фитнес на открито, Инициативен комитет от Руска Бела - за възстановяване на каменна чешма в селото и облагородяване на прилежащото пространство, Кметство Царевец - за ремонт на залата за тържества в селото, Кметство Типченица - за подмяна на част от дограмата и ремонт на помещения в сградата на кметството, пенсионерския клуб и салона, а Кметство Брусен - за изграждане на три беседки за отдих, подмяна на оградата на детска площадка и ремонт на тоалетна.

Съгласно условията на програмата, максималната допустима стойност на един проект е 5 000 лв. Заявеното финансиране, което е необходимо за реализирането на деветте проекта, е на обща стойност около 36 700 лв. Средствата, които са заложени в Бюджет 2017 на Община Мездра за финансиране на програмата, са в размер на 30 хил. лв., въпреки че през декември местният парламент реши в общинския бюджет да бъдат предвидени 80 000 лв.

Постъпилите проектни предложения са разгледани най-напред от комисия с председател инж. Светлана Мицева, Директор на Дирекция "Устройство на територията” в Община Мездра, която се е произнесла със становище относно тяхната законосъобразност и целесъобразност. Впоследствие те са оценени и класирани от комисия с председател инж. Петя Цветкова-Василева, стaрши експерт "Градоустройство”, която включва по четирима представители на Община Мездра и на Общинския съвет.

Най-висока комплексна оценка е получил проектът на Кметство Очин дол, следван от тези на СУ "Иван Вазов” (Мездра) и на Кметство Брусен. Останалите класирани проектни предложения са на Кметство Върбешница, Инициативен комитет от Руска Бела и на Кметствата в Царевец, Типченица и Горна Кремена. Единственият отпаднал проект е този на Читалището в Горна Кремена, тъй като дейностите по него са недопустими за кандидатстване по програмата.

Коригирани са и количествено-стойностните сметки на два от проектите, така че предложената от комисията обща сума за реализирането на осемте проекта е сведена до около 29 800 лв.

Комисията е внесла в местния парламент доклад с оценката и извършеното класиране на допустимите за реализиране проекти. Предстои Общинският съвет да обяви официално кои проекти са одобрени за финансиране.